ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

SARAYDÜZÜ

Saraydüzü, Sinop ilinin bir ilçesidir. Boyabat ilçesine 28, il merkezine 110 km uzaklıktadır. İlçenin dağlık sayılabilecek dalgalı bir yapısı vardır. Nüfusu 3200 dolayındadır.

SARAYDÜZÜ İLÇE TARİH VE COĞRAFYA


Tarihi ve Coğrafi Yapısı
İlçemiz, Boyabat İlçesine bağlı Bucak iken 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3644 sayılı Kanunla kurulmuştur.

Kaymakamlık 26 Temmuz 1990 tarihinde kiralık bir binada fiilen hizmet vermeye başlamıştır. Bucak Merkezi iken Kızıloğlan adı 1954 yılında köy muhtarı Mehmet COŞAR’ ın köy isminin “SARAYDÜZÜ” olarak değiştirilmesi teklifi üzerine isim değişikliğine uğramıştır. İlçe merkezinin bulunduğu yerleşim yerinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Bizanslılardan Türk Beyliklerine geçmiştir. İlçemiz köylerinde çeşitli dönemlere ait cami, çeşmeler ile Osmanlı dönemine ait sanatsal açıdan zengin görünümlere sahip, işleme ve oymalarla süslenmiş pencere, kapı ve balkonları ile ilgili çeken tarihi evler bulunmaktadır.

Bugüne kadar sırasıyla şu yönetimler altında kalmıştır.
1- Gaşkalar: M.Ö. 1400-1300 yılları.
2- Hititler: M.Ö. 1330-1100 yılları
3- Pafloganlar: M.Ö. 1100-700 yılları
4- Lityalılar: 546 yılı
5- İranlılar: 377 yılı
6- Pontuslular: 183 yılı
7- Romalılar: M.Ö. 64- M.S. 355
8- Bizanslılar: M.S. 395-1126
Halk arasında anlatılanlara göre İlçenin bulunduğu yerin güney yamaçlarında bir Saray kalıntısının bulunduğu ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Kızıloğlan ve Saraydüzü adlarının kaynakları tespit edilememiştir.

Saraydüzü 260 Km2.lik bir alanı kaplamaktadır. Denizden yüksekliği ise 305 M.dir. İlçenin daha yüksek rakıma sahip köyleride vardır. Sınırları; Doğuda Vezirköprü – Durağan, Batıda ve Kuzeyde Boyabat, Güneyde ise Kargı ve Osmancık İlçeleri İle çevrilidir. Yüksek tepeler ve dağlar kısmen ormanlık, kısmen fundalık ve büyük bir kısmı çıplaktır. İç Anadolu iklimi özelliği görülür. Yılın 80 günü yağışlı olup, metrekareye 360-400 Kg. Yağış düşmektedir.

SARAYDÜZÜ İLÇE İDARE
İlçe teşkilatı 20 Mayıs 1990 tarihinde kurulmuştur. Sinop İline bağlı olup, İlçeye bağlı 32 köy bulunmaktadır. Köylerin bağlı sayısı ise 29’ dur. İlçe merkezi bir mahalledir. İlçe Belediyesinden başka Belediye yoktur. İlçe Belediyesi teşkilatı 19 Ağustos 1990 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimiyle teşkilatlanmıştır. Yerleşim düzeni toplu haldedir. Yöre olarak büyük ölçüde ekonomi ve sosyal yatırım olmasına rağmen yönetim-halk ilişkileri çok iyidir.

SARAYDÜZÜ İLÇE SOSYAL YAPI
Sosyal Durumu
Belediye İmar Planı İller Bankası eliyle yaptırılarak yürürlüğe girmiştir.
Köylerde konutların büyük çoğunluğu ahşap yapı olup, sağlıksızdır. Merkezde ise köylere nazaran sağlık yönünden daha iyi ve az sayıda da olsa betonarme binalar bulunmaktadır.

İlçe merkezinde Perşembe günleri, Uluköy’ de Cuma günleri Pazar kurulmaktadır. Bunun yanında her yıl Ağustos ayında İlçemiz Uluköy’ de yapılan şenlik ve panayır sosyal yaşantıya biraz olsun renk katmaktadır.

Su:
İlçemizde içme suyu şebekesi mevcuttur. İçmesuyu tesisleri aynı havzada iki içme suyu üretim ve terfi istasyonu ve bir adet içme suyu deposu olmak üzere 3 adettir. 3 adet sulama suyu üretim ve terfi istasyonu vardır.
Köylerimizin ve bağlılarının tümünde su mevcut olmakla beraber, zaman zaman bazı köylerimiz ve bağlılarında su sıkıntısı çekilmektedir.

Elektrik:
İlçemiz elektriği, aydınlatma için yeterli olmakla beraber, sanayi ihtiyacına yeterli değildir. Şehir merkezi ve bağlıları ile tüm köyler hava hattı ile beslenmektedir. Köylere bağlı 48 trafo mevcuttur. Şehir şebekesine ait 4 adet trafo bulunmaktadır. Elektriksiz köy yoktur.

f) Kanalizasyon:
İlçemiz merkez mahallesinin kanalizasyonu şebekesi %95, Embiyeli Bağlısı %90 bitirilmiş, Çit Bağlısının kanalizasyon şebekesi tamamlanmıştır.
İlçemize bağlı Avluca, Cuma, Göynükören, Tepeköy, Uluköy, Yalmansaray köyünde kanalizasyon şebekesi ve artık su tesisleri yapılmıştır. Diğer köylerimizde kanalizasyon şebekesi yoktur.

Telekom Hizmetleri:
Telekom Hizmetleri Boyabat Telekom Müdürlüğüne bağlı ekiplerce yürütülmektedir. Köylerimizin ve bağlılarının tümünde otomatik telefon mevcuttur.
TV yayınları sağlıklı bir şekilde izlenememektedir. Diğer kanallar ve özel yayın yapan kanallar ise halkın kendi imkanları ile izlenebilmektedir.

SARAYDÜZÜ İLÇE EKONOMİ
Ekonomik Durumu
İlçemizin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Arazinin büyük ölçüde engebeli olması tüm arazi içinde yapılan tarımı %30’la sınırlamaktadır. Kurutarım arazileri içinde buğday başta gelmektedir. Sırasıyla arpa, mısır, çavdar, yulaf, nohut, bakladır. Ayrıca kuru fasulye üretimi yapılmaktadır. Pazara arz edilen çeltik, Şeker pancarı ve kuru fasulye ilçenin en büyük tarımsal gelirini teşkil eder. Özellikle sebze tarımı aile tüketimine yönelik olup, küçük çapta yapılmaktadır. Arazinin durumuna göre sanayi bitkilerinden tahıla, meyveden sebzeye kadar uygun ekim alanı vardır.

Meyvecilik yaygın olmakla beraber her geçen gün ekonomik değeri anlaşılan bir üretim alanı olmaktadır. Sebzecilik genellikle iç pazara yönelik aile sebzeciliği durumundadır. Örtü altı sebzecilik ile bölgeye göre turfanda sebze yetiştiriciliği de yapılmaktadır. İlçemiz ve köylerinde hayvancılık orta seviyededir. Hayvan varlığımızın büyük bir kısmı yerli ırklardan oluşması sebebiyle Sun’ i tohumlama faaliyetlerine yoğunluk verilmiştir.
sarayduzu
İlçemizde sanayi kuruluşu bulunmayıp, 13 köyde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve 3 köyde Toprak Sulama Kooperatifi bulunmaktadır. Kızılırmak ve Asarcık çayı üzerine yapılacak olan barajları suları altında kalacak olan köylerimizin kalkması halinde çeltik ekimi azalacağından, ilçe ekonomik yönden kayba uğrayacaktır.
Tarım
sarayduzuu
İlçe Toplam Alanı: 29207 Ha.
Orman Alanı: 15864 Ha.
İlçe Tarım Alanı: 9371 Ha.
Çayır,Mera ve Otlak Alanı: 1605 ha.
İlçe Tarım Dışı Alanı: 2367 Ha.
SARAYDÜZÜ İLÇE EĞİTİM VE KÜLTÜR


Eğitim ve Kültür Durumu
Eğitim ve kültür tarihi ilçenin tarihi kadar eskidir. Halkın %95’ i okur yazardır. Okuma yazma bilmeyenler arasında yaşlı nüfus çoğunluktadır. İlçe merkezinde bir çok Amaçlı Lise bir İlköğretim Okulu bulunmaktadır. İlçeye bağlı köy ve mahallelerinde açık İlköğretim okulu yoktur..İlçe Merkezinde bulunan Türkaylar YİBO’ da 212 yatılı, 231 gündüzlü ve ana sınıfında 12 öğrenci olmak üzere 443, lisede 62 öğrenci eğitim görmektedir. İlçede görevli öğretmen sayısı 39 (1’i sözleşmeli) olup, 517 öğrenciye eğitim verilmektedir.
İlçemizde futbol sahası ve spor salonu yoktur. Sinema ve tiyatro tesisleri bulunmamaktadır. Halkın giyim ve kültür yapısı yöresel bir özellik göstermektedir.


SARAYDÜZÜ İLÇE NÜFUS
Halkın ana dili Türkçe’dir. İlçemiz tamamen İslam nüfustan ibaret olup, aşiret ve Hıristiyan nüfusu yoktur.Nüfusun ortalama %95’ i okur-yazardır.


SARAYDÜZÜ İLÇE TİCARET VE SANAYİ
İlçemizde 30 kadar küçük esnaf ve sanatkar ile 1 adet çeltik fabrikası, 1 adet un fabrikası vardır. Bunlar özel sektöre aittir. Ayrıca bir adet Petrol Ofisi tesisi olup, kapalıdır. Bu işyerleri aile işletmesi şeklindedir.
İlçede başka da sanayi sektörü bulunmamakta olup, çalışma hayatı tarım işçiliğine dayanmaktadır.


SARAYDÜZÜ İLÇE SAĞLIK
Sağlık hizmetleri yetersizdir. İlçe merkezinde bir sağlık Ocağı Tabipliği bulunmaktadır.Sağlık Ocağında 1 Doktor,1 Sağlık Memuru, 1 Çevre Sağlığı Teknisyeni, 1 Laboratuar Teknisyeni, 1 Radyoloji Teknisyeni(Askerde), 4 Hemşire, 2 Ebe, l Şoför ve 2 Hizmetli olmak üzere personel sayısı 14’ dür.
Sağlık Ocağından başka 6 köyümüzde Sağlık evi mevcut olup, bunlardan 4 köyümüzde Sağlık evi binası vardır. 2 köyümüzde Sağlık evi binası yoktur. Sağlık evlerinin hiç birinde ebe olmayıp, kapalıdır.